Ν' αγαπάς την ευθύνη

"Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω."

Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Μαύρο θέατρο κι επετειακά τραγούδια στη γιορτή της 25ης Μαρτίου από τους μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης

Γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικοί ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία κατά τη διάρκεια της σχολικής μας γιορτής για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Οι μαθητές της Ε' κι ΣΤ' τάξης  με τον γυμναστή του σχολείου μας κ.Στέλιο Φόρλιακα και τους δασκάλους των τάξεων κ. Βασίλη Βόλτση και κ. Ελένη Τσιώλα παρουσίασαν την παράσταση του Μαύρου Θεάτρου “Από τη Σκλαβιά στην Απελευθέρωση”.    

Παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν  την ιστορία μας, η άλωση της Πόλης, τα ζοφερά χρόνια της Τουρκοκρατίας, η δίψα και ο αγώνας για τη λευτεριά, ο ξεσηκωμός και η επανάσταση, η προδοσία των ξένων, ο εμφύλιος διχασμός, αλλά και η ελπίδα ότι η Ελλάδα μας αντέχει κι αντιστέκεται στα μανιασμένα κύματα της απληστίας που συνθλίβει ανελέητα τους λαούς. 

Ο κ. Στέλιος Φόρλιακας, ακάματος εργάτης της θεατρικής τέχνης, βαθύς γνώστης της ελληνικής ιστορίας και της τεχνικής του Μαύρου Θεάτρου, συντόνισε απόλυτα τις κινήσεις των μαθητών και με την προσεγμένη επιλογή των κειμένων και των μουσικών θεμάτων και τραγουδιών δημιούργησε ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που συγκίνησε, φλόγισε με θάρρος και περηφάνια την ελληνική ψυχή, μα και πόνεσε με τις ιστορικές του αλήθειες. Στην αίθουσα των εκδηλώσεων του σχολείου μας επικρατούσε απόλυτη σιωπή, μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα που μήνυε τη μέθεξη του κοινού στα σκηνικά δρώμενα. 

Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι μαθητές της Ε' κι ΣΤ' Τάξης μαζί με τον δάσκαλο της Μουσικής κ. Άγγελο Σίσκο με επετειακά τραγούδια. Στο πιάνο συνόδευαν οι μαθήτριες Ψαραδάκη Ευφροσύνη και Παπαλέξη Δήμητρα. Τη γιορτή τίμησε με την παρουσία της η Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς κ. Αλίκη Καζταρίδου.