Ν' αγαπάς την ευθύνη

"Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω."

Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας στο διάβασμα στο σπίτι

Από mamakid
Για τα παιδιά του δημοτικού, το διάβασμα στο σπίτι είναι μια μικρή μάχη και ένας πονοκέφαλος τόσο για τους γονείς, όσο και για τα παιδιά. Πολλές φορές οι γονείς αναρωτιούνται για το ποιός είναι ο ρόλος τους και πόσο πρέπει να εμπλακούν στο διάβασμα του παιδιού, ενώ τα παιδιά δείχνουν να προτιμούν συχνά άλλες ασχολίες περισσότερο από το διάβασμα…

 

Πώς θα ξεκινήσετε
Εάν αναρωτιέστε για το πώς να βοηθήσετε το παιδί σας στο σπίτι, το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε με τη δασκάλα ή τον δάσκαλό του. Η δασκάλα ή ο δάσκαλος είναι ο πιο αρμόδιος άνθρωπος για να σας δώσει μια εικόνα για το τι χρειάζεται να κάνετε στο σπίτι μαζί με το παιδί σας. Θα σας δώσει πληροφορίες για τον βαθμό δυσκολίας που έχουν οι εργασίες στο σπίτι, πόσο χρόνο περίπου απαιτούν και σε ποιό βαθμό το παιδί μπορεί να τις ολοκληρώσει μόνο του.
Όταν το παιδί έρθει στο σπίτι και ανοίξει τα βιβλία του για διάβασμα, δείτε μαζί του τι του ζήτησε ο δάσκαλος ή η δασκάλα. Έχει σημειώσει όλα όσα πρέπει να διαβάσει; Άκουσε, κατάλαβε και σημείωσε στην τάξη όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για να ολοκληρώσει την εργασία του; Αν όχι, θα πρέπει να ξεκινήσετε από εκεί και να του πείτε πως επειδή όταν γυρίσει στο σπίτι ίσως να μη θυμάται πια τι έχει για διάβασμα, γι’ αυτό θα πρέπει να σημειώνει όλες τις λεπτομέρειες όσο είναι στην τάξη.
 
Βοηθώντας το παιδί στο διάβασμα

  • Διαβάστε προσεκτικά όσα σημείωσε και προσπαθήστε να καταλάβετε κι εσείς τι ζητάει η εργασία του.
  • Βοηθήστε το κάνοντας ένα-ένα βήμα και ρωτήστε το κάθε φορά αν ξέρει τι να κάνει πιο πέρα. Όταν δείτε ότι μπορεί να συνεχίσει μόνο του, αποσυρθείτε και πείτε του να προχωρήσει μόνο του και ότι θα τα δείτε μαζί μόλις τελειώσει.
  • Όταν δεν καταλαβαίνει κάτι, δώστε του ένα παράδειγμα.
  • Εάν δεν γνωρίζετε κάτι ή δεν ξέρετε πώς να το βοηθήσετε, μη διστάσετε να το παραδεχτείτε. Μπορεί να πει την αλήθεια στη δασκάλα ή τον δάσκαλο, ότι δηλαδή «ρώτησα τους γονείς μου, αλλά ούτε εκείνοι ήξεραν να με βοηθήσουν σε αυτό».
  • Εάν δείτε ότι υπάρχει έντονος εκνευρισμός και κούραση, κάντε ένα διάλειμμα με μια ευχάριστη ήπια δραστηριότητα και συνεχίστε λίγο αργότερα.
  • Μη ζητάτε από το παιδί σας περισσότερα από όσα του ζητάει ο δάσκαλος ή η δασκάλα. Μπορεί για τους μεγάλους όλο το βιβλίο να φαίνεται εύκολο, και να έχετε τον πειρασμό να του δείξετε το παρακάτω μάθημα, αλλά για τα παιδιά που έχουν να επεξεργαστούν νέο μεγάλο όγκο πληροφοριών, να έχει ως αποτέλεσμα πίεση και σύγχυση.
  • Μην ξεχνάτε να το επαινείτε, όχι μόνο για την επιτυχία, αλλά και για την προσπάθεια.
 
Μην κάνετε όσα μπορεί να κάνει το ίδιο
Το ζήτημα είναι πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας στις εργασίες του στο σπίτι, αλλά χωρίς να τις κάνετε για λογαριασμό τους! Οπωσδήποτε, θα χρειαστούν στην αρχή την καθοδήγησή σας, την υπενθύμισή σας και ίσως τις γνώσεις σας. Στη συνέχεια, όμως, θα πρέπει ο ρόλος σας να είναι κυρίως να καθοδηγείτε το παιδί εκεί που δεν μπορεί να δώσει λύση το ίδιο και να ελέγχετε εάν ολοκλήρωσε όλες τις εργασίες του.
Όσο καλή διάθεση κι αν έχετε, κάνοντας εσείς τις εργασίες του παιδιού σας, του στερείτε τη δυνατότητα να κοπιάσει και να μάθει μέσα από αυτό. Του διδάσκετε ότι μπορεί τις υποχρεώσεις του να τις αναλαμβάνει κάποιος άλλος κι εκείνο να μη χρειάζεται να κοπιάσει…
Σταδιακά, θα πρέπει να αποσυρθείτε από τη διαδικασία του διαβάσματος και να βοηθάτε μόνο όταν σας το ζητήσει το παιδί σας ή όταν θέλετε να ελέγξετε πως όλα έχουν ολοκληρωθεί. Έτσι, του διδάσκετε να είναι υπεύθυνο για τις δικές του υποχρεώσεις.
 
Μην κρίνετε το παιδί από την επιτυχία του στο διάβασμα
Θυμηθείτε ότι δεν κρίνεστε εσείς ως γονείς μέσα από τις εργασίες και τους βαθμούς του παιδιού σας, ούτε χρειάζεται να κρίνετε το ίδιο. Το αν το παιδί σας είναι «καλός» ή «κακός» μαθητής δεν σημαίνει ότι εσείς είστε «καλοί» ή «κακοί» γονείς αντίστοιχα ή το παιδί σας ένα «καλό» ή «αποδεκτό» παιδί. Η ανθρώπινη αξία του καθενός μας δεν έχει σχέση με τους βαθμούς του σχολείου. Αυτό που θέλετε είναι το παιδί σας να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ηλικίας του και να μάθει ότι έχει κάποια καθήκοντα, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρώνει όσο μπορεί καλύτερα, αφού προσπαθεί όσο μπορεί.
 
Διατηρήστε καλή επικοινωνία με τον δάσκαλο/τη δασκάλα
Ο πιο ισχυρός σας σύμμαχος στη μαθητική πορεία του παιδιού σας είναι ο δάσκαλος ή η δασκάλα του. Μη διστάσετε να μοιραστείτε μαζί του/της οτιδήποτε σας απασχολεί σε σχέση με το παιδί σας και το διάβασμά του. Ο δάσκαλος δεν ενδιαφέρεται για την καλή εικόνα του παιδιού, αλλά για την ουσία και είναι άσκοπο π.χ. να του αποκρύψετε εάν το παιδί δυσκολεύεται πολύ στη μελέτη του, ώστε να μη χάσει έναν καλό βαθμό. Μεταφέρετε στον δάσκαλο την πραγματική εικόνα για να μπορέσετε από κοινού να βοηθήσετε το παιδί σας.
 
Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται υπερβολικά στη μελέτη
Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται υπερβολικά στη μελέτη του, αρχικά συζητήστε με τον δάσκαλό του για να δείτε εάν παρατηρούνται αντίστοιχες δυσκολίες και μέσα στην τάξη. Διερευνήστε το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια μαθησιακή διαταραχή ή δυσκολία συγκέντρωσης και επισκεφτείτε έναν ειδικό, ώστε να την εντοπίσετε για να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά προς όφελος του παιδιού σας.

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μετά το αρχικό κλικ η παρουσίαση παίζει μόνη της.

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

Πώς επηρεάζουν οι διαφημίσεις τα παιδιά και τι μπορείτε να κάνετε

Από Mama kid


Τα διαφημιστικά μηνύματα που βλέπουν τα παιδιά είτε ενδιάμεσα από το παιδικό πρόγραμμα, είτε σε άλλες ώρες προγράμματος, παρουσιάζουν ένα προϊόν ή υπηρεσία ως ξεχωριστό, ιδανικό και απαραίτητο. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, πρέπει να αποκτηθεί το προϊόν, που είναι σχεδόν τέλειο, χωρίς μειονεκτήματα. Τα μικρά παιδιά, που λειτουργούν χωρίς να φιλτράρουν όσα προσλαμβάνουν, όσο οι μεγάλοι, δεν μένουν ασυγκίνητα από τα διαφημιστικά μηνύματα και τις αντίστοιχες προτροπές, με διάφορες συνέπειες.

Ένα μικρό παιδί, ιδιαίτερα προσχολικής ηλικίας, προσλαμβάνει όλα αυτά τα μηνύματα καθαρού μάρκετινγκ και τα πιστεύει ως αληθή, χωρίς να «φιλτράρει» τις πληροφορίες ή να αδιαφορήσει ή να τις αντικρούσει, όπως μπορεί να κάνει ένας ενήλικας. Μπορεί, άραγε, να μάθει ένα μικρό παιδί να αμφισβητεί και να μην πιστεύει όλα όσα βλέπει στις διαφημίσεις;
Η τηλεοπτική διαφήμιση, ιδιαίτερα, έχει περισσότερη επίδραση στα παιδιά με μεγάλη διαφορά, από την έντυπη ή την ηχητική διαφήμιση, αφού συνδυάζει εικόνα, ήχο και εντυπωσιακά εφέ σε σύντομο χρόνο. Η ίδια η τηλεόραση για τα μικρά παιδιά μπορεί να έχει εν μέρει το ρόλο της «νταντάς» ή του «δασκάλου» στην αντίληψη των παιδιών. Τα παιδιά, δηλαδή, δεν βλέπουν την τηλεόραση ως συσκευή που τους προσφέρει απλώς διασκέδαση ή συντροφιά, αλλά παίρνουν πολύ σοβαρά όλα όσα προβάλει. «Το είπε η τηλεόραση, μαμά», ίσως ακούσετε να σας πουν τα παιδιά, εννοώντας ότι αυτό που είπε δε χωράει αμφισβήτηση και είναι πέρα για πέρα αληθές και έγκυρο. Αντίθετα με τους ενήλικες, τα παιδιά δεν γνωρίζουν πως έχει διαφορά ποιός ακριβώς το είπε στην τηλεόραση, π.χ. ένας δημοσιογράφος, ένας πολιτικός, ένας αναλυτής, ένας παρουσιαστής ή ένας ηθοποιός σε διαφήμιση, ούτε κατανοούν μέσα σε ποιό πλαίσιο περιεχομένου ειπώθηκε καθετί, π.χ. σε μια πολιτική εκπομπή, σε μια εκπομπή lifestyle, σε μια παιδική εκπομπή ή σε μια διαφήμιση. Όλα έχουν την ίδια βαρύτητα, την ίδια σημασία και την ίδια εγκυρότητα.
Όλα αυτά ισχύουν, μέχρι να αρχίσετε ως γονείς να βοηθάτε το παιδί να εντοπίζει αυτές τις διαφορές και να αμφισβητεί την εγκυρότητα όσων ακούει και βλέπει στην τηλεόραση, εφόσον φυσικά βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία. Ένα παιδί πρώτης σχολικής ηλικίας μπορεί να αρχίσει να αντιλαμβάνεται μέσα από συζήτηση κάτι τέτοιο.
Συζητήστε με το παιδί με μια αφορμή. Την αφορμή μπορεί να δώσει το ίδιο το παιδί σας, όταν πει για παράδειγμα, «να αγοράσουμε αυτά τα χρωματιστά σεντόνια, η τηλεόραση λέει ότι έτσι το σπίτι μας θα γίνει πολύ όμορφο». Καθώς η διαφήμιση λειτουργεί με τρόπο, ώστε να διεγείρει την επιθυμία της απόκτησης των πραγμάτων, σίγουρα δεν θα αφήσει αδιάφορο το παιδί σας, που με τις καλύτερες προθέσεις θα θελήσει να ακολουθήσει την προτροπή της διαφήμισης για ένα πιο όμορφο σπίτι για όλους. Όμως, μπορείτε να πείτε «το σπίτι μας είναι ήδη όμορφο και χωρίς αυτά τα σεντόνια». Ή ακόμα καλύτερα «νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αγοράσουμε αυτά τα σεντόνια για να γίνει πιο όμορφο το σπίτι, και ήδη έχουμε αρκετά σεντόνια. Τι λες να φτιάξουμε μια όμορφη πολύχρωμη ζωγραφιά και να τη στολίσουμε στον τοίχο για να το ομορφύνουμε;» Έτσι, το στρέφετε προς την ουσία των πραγμάτων και το ωθείτε περισσότερο να δημιουργεί ομορφιά και να γεύεται ευχαρίστηση, παρά να την αποκτά αγοράζοντάς την.
Πχ. όταν βλέπετε μαζί τηλεόραση και προβληθεί μια διαφήμιση, μπορείτε να σχολιάσετε «χμ, εγώ δε συμφωνώ με αυτό που λέει». Έτσι, ο γονιός αμφισβητεί το μήνυμα της τηλεόρασης, δηλαδή η μία «αρχή» αμφισβητεί την άλλη. Το μικρό σας θα προβληματιστεί που ο γονιός του (που τον εμπιστεύεται) δεν εμπιστεύεται την άποψη της τηλεόρασης και θα μπει κι εκείνο σε σκέψεις ή μπορεί και να σας ρωτήσει γιατί το λέτε αυτό, δίνοντας «πάσα» για να ανοίξει περισσότερο η συζήτηση. Μπορείτε αρκετά ξεκάθαρα να εξηγήσετε πως οι διαφημίσεις δεν λένε πάντοτε αλήθεια και πως πολλές φορές λένε κάποια πράγματα για να μας οδηγήσουν να αγοράσουμε κάτι που δεν έχουμε ανάγκη.
Όταν η κόρη σας πει «μαμά, η τηλεόραση είπε ότι υπάρχει ένα απορρυπαντικό που καθαρίζει τέλεια, να το πάρουμε κι εμείς!», μπορείτε να της πείτε ότι η σκέψη και το ενδιαφέρον της είναι πολύ όμορφο πράγμα, αλλά πως παίρνετε ένα άλλο απορρυπαντικό που καθαρίζει μια χαρά και δεν χρειάζεστε αυτό που λέει η διαφήμιση. Με άλλα λόγια, υπάρχουν και αλήθειες, που δεν τις λέει η τηλεόραση! Και στην ουσία, έμμεσα, εξηγείτε πως ένα προϊόν που διαφημίζεται δεν σημαίνει πως έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από ένα άλλο. Σε αναλογία στον παιδικό κόσμο, ένα παιχνίδι που το διαφημίζει η τηλεόραση δεν σημαίνει πως είναι πιο ωραίο από ένα παιχνίδι που ήδη έχει το παιδί ή από ένα παιχνίδι που έφερε δώρο ο παππούς, κι ας μην ήταν εκείνο της τηλεόρασης!
Μπορείτε να μοιραστείτε μια εμπειρία σας, όπως ότι όταν αγοράσατε μια φορά ένα προϊόν από διαφήμιση, τελικά από κοντά είδατε ότι δεν ήταν τόσο καλό όσο υποσχόταν και γι’ αυτό δεν πιστεύετε ότι ακούτε. Ίσως ξαφνιάσει πολύ ένα μικρό παιδί ότι το ψέμα είναι γύρω μας, καθώς τα παιδιά εμπιστεύονται πολύ εύκολα τους άλλους και δεν έχουν την επιφυλακτικότητα και την πονηριά των μεγάλων, αλλά δεν είναι κακό να του αναφέρετε ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα, που υπάρχει έντονο σε κάποιους χώρους, όπως η διαφήμιση.
Βοηθήστε τα να καταλάβουν πως μπορούν να ζήσουν μια χαρά χωρίς όλα όσα προβάλλονται στις διαφημίσεις. Τονίστε όσα έχουν και βοηθήστε τα να τα εκτιμήσουν. Εμπνεύστε τα να καταλάβουν πως μπορούν να είναι χαρούμενα και χωρίς τα προϊόντα των διαφημίσεων.
Είναι αδύνατο να εμποδίσετε το παιδί σας να βλέπει ή να ακούει διαφημίσεις. Είναι, όμως, αρκετά ρεαλιστικό να περιορίσετε όσο μπορείτε την έκθεση των μικρών παιδιών, ιδιαίτερα προσχολικής ηλικίας, στις τηλεοπτικές κυρίως διαφημίσεις, περιορίζοντας τη χρήση τηλεόρασης ή επιτρέποντας κυρίως dvd, μαγνητοσκοπημένα προγράμματα ή σταθμούς χωρίς διαφημίσεις. Σχετικές συστάσεις έχει εκδώσει, μάλιστα, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, αλλά και άλλοι φορείς.
Είναι επίσης ρεαλιστικό, αλλά και απαραίτητο, να διδάξετε στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ότι τα διαφημιστικά μηνύματα και όσα προβάλλει η τηλεόραση δεν είναι απαραίτητα έγκυρα ή σωστά, χωρίς ταυτόχρονα να τα «δαιμονοποιείτε». Σταδιακά, μεγαλώνοντας, βοηθάτε τα παιδιά να τα αμφισβητούν και να αποκτούν κριτική σκέψη τόσο όσο είναι παιδιά, όσο και αργότερα ως ενήλικες, γιατί οι επιθυμίες και οι ορμές που σκοπεύουν να διεγείρουν οι διαφημίσεις δεν αφορούν μόνο τα παιδιά.

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

«Ήρωας» στο διαδίκτυο ο αστυνομικός που προσέφερε μπότες σε άστεγο

Η φωτογραφία ενός αστυνομικού της Νέας Υόρκης που προσφέρει ένα ζευγάρι μπότες σε έναν άστεγο ζητιάνο, ο οποίος ήταν ξυπόλητος μέσα στο κρύο, προκάλεσε αίσθηση σήμερα στα κοινωνικά δίκτυα, όπου μισό εκατομμύριο χρήστες την «ενέκριναν», μετά την εμφάνισή της αυτή την εβδομάδα στη σελίδα στο Facebook της αστυνομίας της μεγαλούπολης.
Ο αστυνομικός Λόρενς ντε Πρίμο έγινε ήρωας χωρίς να το θέλει όταν μια τουρίστρια από την Αριζόνα απαθανάτισε τη σκηνή και έστειλε τη φωτογραφία στην αστυνομία της Νέας Υόρκης.
Στις 14 Νοεμβρίου, ο αστυνομικός έκανε περιπολία κοντά στη διάσημη «Τάιμς Σκουέρ» όταν είδε στο πεζοδρόμιο τον άστεγο ζητιάνο με τα πόδια «γυμνά και γεμάτα φουσκάλες», γράφουν οι New York Times
«Έκανε φοβερό κρύο. Φορούσα δυο ζευγάρια κάλτσες και παρόλα αυτά κρύωνα», είπε ο αστυνομικός στην εφημερίδα.
Η ώρα ήταν 21:30 και ο ντε Πρίμο μπαίνει τότε σε ένα κατάστημα υποδημάτων και αγοράζει ένα ζευγάρι μπότες με επένδυση γούνας για 75 δολάρια. Ο πωλητής, του έκανε μάλιστα και έκπτωση. Η γυναίκα που έβγαλε τη φωτογραφία, και διηγείται το περιστατικό στη σελίδα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης στο Facebook, σημειώνει ότι είδε τον αστυνομικό να γονατίζει και να βάζει τα καινούργια παπούτσια στον άστεγο.

«Ο αστυνομικός δεν περίμενε κανένα αντάλλαγμα και δεν ήξερε ότι τον έβλεπα», γράφει η Τζένιφερ Φόστερ, τονίζοντας ότι ποτέ της δεν είχε «εντυπωσιαστεί τόσο».
Κατά την επιστροφή της από τις διακοπές, έστειλε τη φωτογραφία στην αστυνομία της Νέας Υόρκης που αποφάσισε με τη σειρά της να τη δημοσιεύσει την Τρίτη.
Η φωτογραφία έκανε από τότε το γύρο των κοινωνικών δικτύων: πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι την «ενέκριναν», περισσότεροι από 200.000 την μοιράστηκαν μεταξύ τους, ενώ περίπου 50.000 την έχουν σχολιάσει.
Ο νεαρός αστυνομικός είπε στους New York Times ότι κράτησε στην τσέπη του την απόδειξη της αγοράς του, για να θυμάται ότι «μερικές φορές η ζωή είναι πολύ πιο δύσκολη για τους άλλους».

ethnos.gr